Waarom loopbaanbegeleiding waardevol is voor iedereen (ook als je nu geen baan zoekt) | Je Coach

Waarom loopbaanbegeleiding waardevol is voor iedereen (ook als je nu geen baan zoekt)

Wist je dat Loopbaanbegeleiding niet alleen geschikt is voor actieve werkzoekenden? Ook als je een baan hebt en niet direct op zoek bent naar iets anders, kan het heel erg waardevol voor je zijn. En je kunt er ook dan zelfs subsidie voor krijgen (zie onderaan mijn blog). In deze blog geef ik 5 redenen waarom loopbaanbegeleiding voor elke werkende zo belangrijk is. Waarom wachten op een mirakel als je het heft in eigen handen kunt nemen? 

Loopbaanbegeleiding is om meerdere redenen waardevol. Misschien herken jij je in een van de volgende vijf situaties:

1)      Je hebt het gevoel dat er meer in je zit dan wat je nu laat zien op je werk

Wellicht heb je het prima naar je zin op je werk. Je hebt leuke collega’s, een bedrijf waar je je thuis voelt en werk dat best vlotjes verloopt. Geen directe reden om na te denken over je loopbaan zou je zeggen. Toch kan het ook in zo’n situatie geen kwaad om regelmatig eens stil te staan bij je loopbaan en de balans op te maken. Haal je er wel voldoende uit? Is er niet stiekem een sleur of gemakzucht ingeslopen? Of misschien verveel je je wel meer dan je doorhebt.

Wist je dat zo’n 15% van de werknemers aangeeft ernstige hinder te hebben van verveling op het werk? En wist je dat de gevolgen van zo’n 'bore-out' net zo erg kunnen zijn als een burn-out? Juist als alles vanzelf lijkt te gaan, is het goed om eens kritisch naar je eigen werk te kijken. Dat hoeft niet elk jaar, maar een check zo eens in de zes jaar kan verrassende inzichten opleveren. Wie weet kun je nog wel véél gelukkiger worden als je een aantal zaken verandert. Dat kan ook binnen je huidige baan, dus je hoeft echt niet meteen ontslag te nemen..

2)      Je droomt om ooit een eigen zaak op te starten 

Wie droomt er niet af en toe eens van om eigen baas te zijn? Zelfstandig iets op te bouwen en te doen wat jij ECHT leuk vindt. Iets starten waar jij warm voor loopt, wat jou enorm veel energie geeft. Ook dit is zeker een reden waarom je een loopbaantraject aan kunt gaan.

Tijdens een Loopbaantraject kun je erachter komen wat bij jou past. Waar liggen jouw competenties, jouw talenten en waarden? Hoe past dit in het plaatje van jouw droom? En natuurlijk zal er tijdens een Loopbaantraject met een gecertificeerde coach ook gekeken worden naar wat je nodig hebt om voor jezelf te beginnen en waar je aan moet denken om een vliegende start te maken.

3)      Je wilt een beter evenwicht tussen werk en privé

We ‘WILLEN’ en ‘MOETEN’ meer en meer en het liefst ook nog beter. Steeds meer mensen lopen hier tegenaan. Van wie ‘moeten’ we eigenlijk? Heeft iemand ooit tegen jou gezegd dat je meer ‘MOET’? Heb je daar al eens bij stil gestaan? De belangrijkste redenen voor deze verandering zijn internet en social media.

Als gecertificeerd coach hoor ik steeds vaker dat mensen het gevoel hebben dat het nooit genoeg is. Iedereen werkt meer, kan meer en kan en wil beter. Dus willen wij dat ook. Mijn vraag is dan: is dat werkelijkheid zo, heb je dat wel een gecheckt? Informatie ligt voor het oprapen, door de opkomst van smartphones zijn we 24/7 bereikbaar. Grenzen vervagen en we laten steeds meer van onszelf zien. En natuurlijk laten we dan wel heel graag zien dat het allemaal zo goed en zo perfect gaat met ons. We hebben een geweldig job, veel uitdagingen en een fantastisch rijk sociaal leven en natuurlijk draait binnen ons gezin ook nog alles op rolletjes. Geweldig als dat zo is, maar helaas werkt het in de meeste gevallen niet zo. Hebben we allemaal niet ook eens tijd nodig voor ‘IK’ oftewel wat ‘ME-TIME’? Door deze verhoogde (externe?) druk vervaagt de grens tussen werk en privé.

In een loopbaantraject kun je eens echt de balans opmaken en kijken naar jouw prioriteiten, jouw wensen. Hoe kun je jouw leven zo indelen dat het voor jou optimaal is, maar dat het ook past bij de verwachtingen van jouw werkgever en natuurlijk jouw gezin. Zodat je er allemaal baat bij hebt.

4)      Je loopt vast door de grote werkdruk en je voelt je gestrest en futloos

Heb jij ook wel eens het gevoel dat je wordt geleefd, dat je jezelf geen reflectietijd gunt en dat je het overzicht mist om prioriteiten te stellen en de voor jou juiste keuzes te maken? Ik noemde het eerder al: er wordt steeds meer van ons verlangd en wij verlangen steeds meer van onszelf. Als je hierin doorschiet bestaat de kans dat je in een burn-out terecht komt. De signalen van een burn-out zijn vaak overduidelijk, maar toch zien de meesten het zelf niet aankomen. Symptomen van een burn-out zijn bijvoorbeeld: vermoeidheid, slapeloosheid, lichamelijke pijnen, concentratieproblemen. Al deze zaken hebben uiteindelijk ook invloed op je gedrag; je wordt onverschilliger, cynisch en in sommige gevallen zelfs agressief. Belangrijk is om dit voor te zijn. Natuurlijk klinkt dit heel makkelijk, maar juist daarom kan tussentijdse Loopbaanbegeleiding zo waardevol zijn.

Door eens samen met een gecertificeerde coach te kijken naar jouw werksituatie, kun je analyseren waar jouw valkuilen zitten, jouw externe en interne stressfactoren en eventueel jouw belemmerende overtuigingen. En niet onbelangrijk, een loopbaanbegeleider of -coach kan je begeleiden om het roer weer in eigen hand te nemen.

5)      Je wilt weten welke job ECHT bij jou past

Bij punt 3 noemde ik al de huidige beroepskeuzemogelijkheden. Er zijn zoveel mogelijkheden en deze keuzes worden ook steeds bereikbaarder. Daarom wordt het steeds belangrijker om stil te staan bij ‘Wat wil IK nou echt?’.

Door de opkomst van internet en vooral social media is onze wereld veel groter en transparanter geworden. We zien daardoor steeds meer wat er allemaal mogelijk is. Ook op het gebied van werk en carrière. Dat is leuk natuurlijk, want je hebt meer opties. Maar het geeft ook keuzestress. Want hoe kies je uit al die opties de baan die echt bij jou past? Ook daar kan een Loopbaantraject je bij helpen.

Door gesprekken en opdrachten wordt jouw zelfbewustzijn vergroot en krijg je een helderder zelfbeeld. Als je dat in kaart hebt gebracht kun je gericht gaan kijken naar je eigen loopbaan.

Wat zou jou die voldoening geven, dat je elke dag fluitend naar je werk gaat? Het gaat om jouw wensen en behoeftes.

Dit zijn nog maar 5 redenen om in gesprek te gaan met een loopbaanbegeleider of -coach. Er zijn natuurlijk nog legio andere redenen te bedenken. Belangrijk is om eens echt pas op de plaats te maken en stil te staan bij jouw wensen, behoeftes en mogelijkheden om zo een totaalbeeld te vormen van jouw loopbaan.

Want willen we niet allemaal tevreden naar ons werk gaan, tevreden thuis komen en een tevreden baas hebben? Jawel toch?

Ook jij hebt recht op subsidie Wist je dat je als werknemer in loondienst en/of als zelfstandige ook recht hebt op subsidie voor een loopbaantraject?

Met de loopbaancheques van de VDAB betaal je slechts 80 euro voor 8 uur begeleiding (dat is dus inderdaad slechts 10 euro per uur!) in plaats van de officiële waarde van 1.331 euro. Het verschil wordt betaald door de Vlaamse Overheid. Wil je meer weten over loopbaanbegeleiding en of dat iets voor jou kan zijn? Stuur me een berichtje. Ik vertel je er graag meer over. Of kijk hier.  


Terug naar blog