De uitgangspunten van coaching | Je Coach

De uitgangspunten van coaching

Er wordt veel gezegd (en gezwegen) over coaching. Wat is dat nu eigenlijk? Wat kan je verwachten? Is dat nou een vorm van therapie of gewoon een gezellig gesprek? Ikzelf ben nu een kleine twee jaar bezig met dit prachtige vak en kom deze vragen vaak tegen. Laat ons er eens stap voor stap naar kijken. Als eerste zou ik graag een aantal uitgangspunten van coaching willen benoemen om 'the bigger picture' te schetsen.

Taal: in onze gesprekken zal jij mij informatie geven en ik zal jou bevragen. Door deze manier van communiceren zullen er bij jou andere inzichten naar voren komen. Inzichten die je zullen helpen om jouw doelen waar te maken.

Feedback: dit vind ik persoonlijk een hele mooie: falen bestaat niet, er is alleen feedback. Feedback is geen kritiek geven, feedback is opbouwend en stimulerend.

Hulpbronnen: iedereen beschikt over zowel interne als externe hulpbronnen die nodig zijn om jouw gewenste doel te bereiken. Jouw interne bronnen zijn bijvoorbeeld je bekwaamheden, manieren van doen en je emoties die je helpen te zijn en te krijgen wat je graag zou willen hebben. Je externe hulpbronnen zijn personen die jou kunnen ondersteunen en motiveren om verder te komen en je dromen te laten uitkomen. Kan je die voor jezelf opsommen?

Positieve intentie: Iemands gedrag kan negatief or destructief zijn, maar achter elk gedrag schuilt een positieve intentie. Dit kan soms lastig zijn om te begrijpen, maar iedereen heeft zijn eigen gedachtengang en manier van doen. Respect voor elkaar is hierbij een belangrijk basisprincipe.

Kracht: Kracht betekent keuzes kunnen en durven maken voor jezelf.

Beste keuze: ons leven zit aaneen van keuzes, elke dag op nieuw worden wij voor het blok gezet. Eigenlijk maak je altijd de beste keuze die je op dat moment ter beschikking staat. Ook al voelt het misschien niet altijd zo. Je kunt zelfs zeggen, niet kiezen of het uitstellen om een keuze te maken is ook een keuze. Ben je nog mee?

Standpunt: elke ervaring kunnen wij beschrijven op minstens drie verschillende manieren: vanuit onszelf, vanuit het standpunt van een andere persoon die betrokken is binnen jouw verhaal en vanuit het standpunt van een buitenstaander, het observatiestandpunt.

Bij deze uitgangspunten sta ik stil als ik in gesprek ga met jou. Als wij samen onze reis aangaan en op zoek gaan naar nieuwe inzichten. Inzichten die jou ogen zullen openen met als doel jou in je kracht te zetten. Ben je er klaar voor?


Terug naar blog